Färskfoder och färskfodervagnar – effektiv utfodring för moderna lantbruk
Färskfoder är ett näringsrikt och kostnadseffektivt sätt att utfodra mjölk och kött -djur på, samtidigt som det bidrar till bättre djurhälsa och en mer hållbar produktion. Med en färskfodervagn blir utfodringen både enklare och mer effektiv – vagnen gör det möjligt att snabbt distribuera ett färskt och näringsrikt foder direkt till djuren.
Hos AQUiP hittar du lösningar för både färskfoder och färskfodervagnar som är anpassade för dagens krav på effektivitet, arbetsmiljö och djurvälfärd. Genom att använda modern teknik minskar du spill, stress hos djuren, sparar tid, maximera den nyttjade vall-arealen och skapar bästa möjliga förutsättningar för ett lönsamt lantbruk.
Zero Grazing - FärskFoder
Sprungen ur den välkända irländska maskintillverkaren Keenan har Grasstech utvecklat ett unikt helårskoncept för mjölk- och köttproducenters foderhantering. Med Zero Grazing, eller som vi kallar det – färskfoder, tas de bästa egenskaperna från betat grovfoder tillvara och förädlas. Resultatet är friskare djur, högre avkastning och en starkare lönsamhet i lantbruket.
Med en modern färskfodervagn från Grasstech blir det enkelt att skörda, transportera och utfodra färskt gräs direkt till djuren. Tekniken ger jämn tillgång till näringsrikt foder, minskar spill och optimerar både djurhälsa och produktion. Kort sagt – färskfoder är en investering som stärker både miljö och ekonomi på gården.
Man brukar säga att inget är nytt under solen, så inte heller Zero-Grazing, ett system som har kommit att bli populärt bland främst mjölkbönder på de Brittiska öarna, Frankrike och en rad medelhavsländer. I praktiken är det att slå en vall och lägga det direkt på foderbordet. Detta kan vilken bonde som helst göra redan idag, här visar vi en produkt baserad på tre decenniers utveckling, där varje svets och skruv är där de är beroende på erfarenheten av maskiner som slår flera hundra laster med vall till foderbord varje år.
För mjölkkor i ekologisk produktion visar säsongsmässigt färskfoder på högre ferilitet, högre avkastning och lägre sjuktal. I danska och brittiska besättningar har man även påvisat längre och stabilare laktationer och att kor mjölkar fler laktationer.
Ekonomi
Ett normalår kan en Svensk lantbrukare i mellanbygd ta in färskfoder upp till 150 dagar per år. Detta frigör 150 dagars foderlagring i ex plansilo. Färskfoder kräver endast en (1) körning, medan en ensilerat foder minst kräver fem (5) körningar. Varje gång du hämtar in Färsk Foder, sparar du minst fem (5) gånger maskinkostnaden.
Avkastning
Mjölkkor som har en ihållande diet på säsongsmässigt färskfoder visar en högre avkastning och lägre foderkostnader. Det normala tappet som kommer under sommar/betessäsongen byts till en ihållande mjölk-avkastning.
Detta påverkar både fetter, celltal och ger en lägre infektionsrisk.
Teknik
Grasstechs produkter är särskilt utvecklade för färskfoderhantering och till skillnad mot vanliga vallmaskiner tål de ihållande tungt arbeta över säsonger över 200 dagar per år.
Allt byggs i fabriken på Irland utom axlar, kraftöverföring och slåttermaskinen, där man valt en kvalitetsmaskin från Kuhn.
Belägna ca 1,5h bilfärd sydväst om Dublin i den lilla irländska staden Co. Carlow, har Jim Barron byggt upp en världsledande tillverkare vagnar för Zero-Grazing (färskfoder). Jim Barron startade företaget Grasstech för snart tjugo år sedan, efter arbetat över hela världen för ett annat lokalt företag, KEENAN vilka är kända för sina robusta och innovativa produkter för foderhantering inom lantbruket. Under sin tid på Keenan, insåg Jim Barron att lantbruket har bra koll på sitt ensilage och övriga vinterfoder, men vad korna åt på sommaren/betessäsongen var en fråga som få brydde sig så mycket om.
Vid sidan om tillverkningen av Zero-Grazers bedriver också Jim Barron en mjölkgård med ett hundratal djur. Därför sker produktutvecklingen direkt i egen produktion, långt innan produkterna når dig som kund.
Varje år tillverkas och exporteras ett antal hundra Zero-Grazers, en produktion som ständigt ökar allt eftersom företaget genom hårt arbete, når och skapar allt fler nöjda kunder.